Tıp Tarihi ve Etik alanında çalışan akademisyenlerin öncülüğünde, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı desteğiyle, ülkemizin tek özerk tıp ve insani bilimler merkezi, Beşikçizade Tıp ve İnsani Bilimler Merkezi, BETİM, adıyla 2012 yılında kuruldu.
Merkezimize ev sahipliği yapan Beşikçizâde Tekkesi, Osmanlı Devleti’nin ihtişamlı günlerini geride bırakmaya başladığı 18. asrın sonlarında, Beşikçizâde El-Hac Süleyman Efendi tarafından kurulmuş bir Nakşî tekkesidir. Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına dair kanun çerçevesinde ailenin kayd-ı hayat şartıyla ikametine terk edilen tekke, uzun süre metruk halde kalmıştır. Son olarak 2009 yılında çıkan bir yangında ise, tevhidhaneye ait bir bölüm dışında tamamen tahrip olmuştur. Bugün resimlerde görülen ve restore edilen şekli, tekkenin 1324/1906 yılında yapılan binasına aittir. Eski yapısı itibariyle tek binadan meydana gelmiş tekkeler arasında zikredilen tekke bu halde uzun yıllar kullanılmış ve Nakşî Hasan Kamil Efendi’nin tekkeye şeyh olmasıyla birlikte kitabesinde de ifade edildiği gibi yeniden yaptırılmıştır. Yeni yapı geniş bir bahçenin içinde üç ayrı bölümden meydana gelmektedir. Tek bir yapı olarak düşünülen ve birbiriyle bitişik olan bu yapılar tekke mimarisinin özelliklerine uygun olarak tevhidhane, haremlik ve selamlık olmak üzere üç kanattan müteşekkildir.
Harap haldeki Beşikçizade Tekkesi, Vakıflar Genel Müdürlüğünce Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı’na tahsis edilmişken hazırlanan restorasyon projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul IV. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 03.12.2008 tarih ve 2512 nolu kararıyla onaylanmıştır. Fatih Belediyesince yürütülen restorasyon çalışmaları 2012 yılı itibariyle tamamlanmıştır.