Bilim ve teknolojideki gelişmeler, hayatımızın her alanını olduğu gibi tıbbı da etkilemiştir. Tıbbın yapabildiklerinin ve fakat yapmaması gerekenlerin de artması sonucu ortaya çıkan
ahlaki problemlerin, muhtelif disiplinlerden bilim insanlarının bir araya getirilerek ve farklı perspektiflerden ele alınarak tartışılması, BETİM’in başlıca amaçları arasındadır.
Bu doğrultuda BETİM, tıp etiğinin güncel tartışma konularına dair farkındalık oluşturacak programlar düzenlemek, ilgili çalışmaları desteklemek ve bilimsel araştırmalara yardımcı olacak bir kütüphane oluşturmak suretiyle, tıbbi ve beşeri bilimler arasında bir bağ kurmak gayesindedir. Tıp, felsefe, tarih, sosyoloji, ilahiyat, antropoloji, kültür tarihi, fen bilimleri ve mühendislik gibi oldukça farklı çalışma alanlarından araştırmacıları bir araya getiren BETİM, kitap, makale, rapor, süreli yayın, çalıştay ve konferanslarıyla sadece akademisyen ve öğrencileri değil, aynı zamanda toplumu ve siyaset kurumunu bilgilendirme görevini de üstlenmiştir.
2012 yılında kurulan BETİM, Türkiye’de tıp ve insani bilimler alanlarında faaliyet gösteren ilk merkezdir.